
Terenuri sportive și patinoar natural Cu sprijinul fondurilor europene, în anul 2015 s-au construit patru terenuri sportive nou-nouțe, dintre care trei sunt multifuncționale (pentru volei, baschet, handbal şi minifotbal) și unul de baschet, care deservesc turiștii stațiunii Râușor. De asemenea, la baza pârtiei s-a inaugurat, tot în anul 2015 și un patinoar natural.
Pârtiile de schi și săniuș În Râuşor sunt amenajate două pârtii, cu grade diferite de dificultate, fiind singurele din Masivul Retezat. Acestea au teleschi pe distanţe de 350 de metri şi o diferenţă de nivel de 92 de metri, respectiv de 450 de metri şi o diferenţă de nivel de 140 de metri. Capacitatea de transport a teleschiului este de circa 700 de persoane pe oră. Prima pârtie are o lungime de 550 de metri şi o dificultate medie, fiind traseul principal în orice perioadă a iernii. Aceasta poate fi practicată şi de schiorii începători. A doua pârtie are o lungime de 700 de metri şi o dificultate mare, fiind destinată schiorilor avansaţi.
Drumeții montane – Parcul Național Retezat Stațiunea Râușor reprezintă un punct de plecare în drumeții montane, marcajele fiind într-o stare bună, nefiind nicio problemă cu orientarea pe trasee, respectiv vizitarea Parcului Retezat, a celor 20 de varfuri de peste 2.000 m, a lacurilor glaciare (40 de lacuri mari și mijlocii, 18 lacuri mărunte) dintre care cele mai importante sunt Lacul Bucura și Lacul Zanoaga, trekking, alpinism, ski de tură și trail running.
Sarmizegetusa Regia Sarmisegetuza Regia, sau așa cum se traduce numele, Cea Regească, este situată în județul Hunedoara, în satul Grădiștea Muncelui. Acest vestigiu este cunoscut ca fiind capitala fostei Dacii, înainte de colonizarea romană. Sarmisegetuza Regia este inclusă, astăzi, în patrimonului cultural mondial al UNESCO, fiind una dintre cele mai vechi de acest gen.
Biserica Densuș Edificiul este considerat ca fiind una din cele mai bizare construcții, mai ales că întreaga lui „carcasă” poate fi privită și ca un muzeu cu exponate din fosta colonie romană Ulpia Traiana Augusta Dacia Sarmizegetusa.
Biserica de piatră Santamarie Orlea și castelul Kendeffy La sud de orașul Hațeg, pe malul drept al Râului Mare, se află localitatea Sântămăria-Orlea, atestată documentar în anul 1331, sub denumirea de „villa Sancte Marie”. Pe un mic platou de la periferia satului, la mică distanță de vechiul castel al familiei nobiliare Kendeffy, se ridică un lăcaș de cult impunător, aparținător, în prezent, cultului reformat.
Mănăstirea Prislop Mănăstirea Prislop este una dintre cele mai cunoscute mănăstiri de maici din România, situată în Ţara Haţegului. Lucrările de construcţie şi înfrumuseţare a mănăstirii au fost realizate sub îndrumarea Părintelui Arsenie Boca între anii 1948-1988. Acesta a fost al treilea ctitor al Mănăstirii Prislop. Părintele Arsenie Boca s-a stins din viaţă la data de 28 noiembrie 1989 şi este înmormântat în incinta mănăstirii.
Mănăstirea și Cetatea Colț Biserica Colț se înalță la poatele Muntelui Retezat, pe o culme despărțită de culmea paralelă prin firul de apă al Pârârului Râușor, care, pe vremuri, purta mai multe mori de apă. Vizavi se află Cetatea Cnezală Colț, un vechi castel fortificat în piatră, care a fost imortalizat de Jules Verne în romanul „Castelul din Carpați”.
Castelul Corvinilor Castelul Corvinilor, numit dealtfel și Castelul Huniazilor, al Hunedoarei sau al Corvineștilor reprezintă astăzi una din cele mai importante construcții cu arhitectură gotică de pe teritoriul României. Amprenta secolelor peste care a dăinuit este vizibilă în stilurile arhitectonice care l-au transformat într-o lecție vie de istorie a arhitecturii. Un „puzzle” în care elementele gotice, neo-gotice, renascentiste sau baroce se îmbină, transformându-l într-o prezență inedită.
Rezervația de zimbri Rezervația de Zimbri Hațeg-Slivut se întinde pe o suprafață de 50 de hectare, acoperite cu păduri de carpeni, stejari și brazi și este printre puținele locuri din Europa unde trăiește zimbrul (bison bonasus). Această specie, care a dominat pădurile de foioase din Europa medievală este aproape dispărută.
Sarmizegetusa Ulpia Traiana Clădirile, numeroase și bogate descoperite în urma cercetărilor dezvăluie o intensă activitate edilitară. S-au păstrat până astăzi amfiteatrul, forul, palatul augustalilor, thermele, edificiile publice și particulare.
Vila Artemis
Sarmizegetusa Ulpia Traiana
Sarmizegetusa Regia
Patinoarul
Pârtia Râușor
Lacul Bucura
Lacul Zănoaga
Parcul Național Retezat
Biserica Densuș
Castelul Kendeffy
Biserica Adormirea Maicii Domnului din Strei
Mănăstirea Prislop
Cetatea Colț
Mănăstirea Colț
Castelul Corvinilor
Rezervația de zimbri
O evadare la munte
Povestea ta de la Râușor așteaptă să fie scrisă, vino cu prietenii în Retezat pentru o experiență pe cinste!
Vezi facilitățileContactează-ne